De lunge: dé oefening voor strakke benen en billen


Een burpee is een samengestelde fitness oefening waarmee je vrijwel je gehele lichaam aanspreekt. Je kunt de burpee zien als een combinatie van de squat, push up en een sprong. Het is dus een full body workout. Omdat je met burpees ook je hartslag flink omhoog jaagt, passen ze ook perfect in een high intensity interval training (HIIT). Leuk weetje: de burpee is vernoemd naar Royal H. Burpee, die de oefening uitvond om de fitheid van mensen te testen voor zijn proefschrift.

Een lunge is een fitnessoefening waarbij je beurtelings met je benen vooruit stapt. To lunge betekent letterlijk uitvallen, en in het Nederlands wordt een lunge ook wel een uitvalpas genoemd. Lunges zijn een samengestelde oefening, wat betekent dat je meerdere spiergroepen in één keer traint. Hierdoor wordt je lichaam flink aan het werk gezet, en ervaar je meerdere positieve effecten.

Hoe voer je een burpee uit?
De burpee is dus eigenlijk een samenstelling van verschillende fitness oefeningen, die je in hoog tempo achter elkaar uitvoert. Zo gaat een burpee stap voor stap:

Basishouding: Begin rechtop staand. Zorg dat je voeten ongeveer op schouderbreedte staan.
Squat: Zak door je knieën. Beweeg je billen naar achteren en houd je rug zo recht mogelijk. Zorg dat je schouders niet voorbij je knieën komen en zak ongeveer tot je dijen parallel lopen met de vloer.
Hoe voer je een lunge uit?
Lunges kunnen in oneindig veel variaties worden uitgevoerd. Voordat je daaraan begint, is het echter belangrijk om eerst de basisvorm te beheersen. Zo voorkom je blessures en zorg je dat de oefening zo veel mogelijk resultaat heeft. Om blessures te voorkomen, is het ook belangrijk je benen goed op te warmen.

Plank: Zet je handen op de vloer en spring met je voeten naar achteren. Houd je lichaam zo recht mogelijk om een plank te vormen. Deze houding wordt ook wel een ligsteun genoemd
Push-up: Houd je lichaam recht en zak gecontroleerd door je armen totdat je vlak boven de vloer bent. Hierna druk je jezelf weer op tot in ligsteun. Een gewone push-up dus.