Maak kennis met de squat, de koning der oefeningen


De kunst is om niet te snel te willen afvallen. Als je te snel afvalt, verlies je ook spiermassa en dat wil je niet. Een goede richtlijn is om 1% van je lichaamsgewicht af te vallen per week. Stel je weegt 80kg, dan is 0.8kg per week afvallen een mooi streven. Dit komt ongeveer neer op 250-500 calorieën minder eten dat dat je nodig hebt (je berekende energiebehoefte). Om je spiermassa zoveel mogelijk te behouden, is het aan te raden wat meer eiwitten te eten. Het liefst minimaal 1.5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Voor de zelfde persoon van 80kg is het advies om 120 gram eiwit te eten per dag.

Ik wil aankomen
Als je op een gezonde manier wilt aankomen, wil je liever niet dat je alleen aankomt in vetmassa, maar liever ook in spiermassa.

Een squat is een fitnessoefening waarbij je je knieën buigt en je billen naar achter duwt. In het Nederlands wordt de oefening daarom ook wel de kniebuiging genoemd. Het Engelse woord squat betekent letterlijk hurken. De squat is een compound oefening, wat betekent dat je tegelijkertijd meerdere spiergroepen traint. Dit maakt het een zeer effectieve oefening voor sporters van elk niveau.

Welke spieren train je met een squat?
Met squatten train je voornamelijk je beenspieren: door het buigen en strekken van je benen zet je je quadriceps, hamstrings bilspieren en kuiten flink aan het werk. Maar ook je bovenlichaam wordt aangesproken door de squat. Je buikspieren spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het correct uitvoeren van de oefening. De squat is een intensieve oefening waarmee je veel calorieën verbrandt, en is dus ook een effectieve oefening om gewicht te verliezen. Doordat je spiermassa door squatten op termijn zal groeien, ga je ook in rust meer energie verbruiken, en val je nog sneller af